Jom Apply Insurans Anda Secara Mudah Online Sahaja! Whatsapp FairuzRamli 0134555888

Sebelum memulakan bicara, saya perkenalkan diri saya. Nama saya Fairuz Ramli. Saya merupakan Konsultan Profesional AIA Public Takaful. Saya personally dapati pakej dan kelebihan AIA Public Takaful adalah yang terbaik ketika ini. Jika anda buat research dan perbandingan, pasti banyak kelebihan di AIA Public Takaful. Saya tidak menjual insurans, saya konsultan anda. Apa tugas konsultan? Saya analisis risiko keperluan insurans anda dan saya cadangkan pelan yang bersesuaian dengan bajet dan keperluan anda.
Salam perkenalan, dan selamat membaca :)

Medical Card Untuk Guru dan Cikgu

Medical Card Untuk Guru dan Cikgu

Medical Card untuk Guru dan Cikgu
Medical Card untuk Guru dan Cikgu


Adakah seorang guru yang juga kakitangan awam memerlukan medical card?

Ini soalan yang selalu menjadi perbualan dan perbandingan antara guru guru. Baik, mari kita lihat apakah kelebihan yang ada pada seorang guru dalam faedah perubatan:

1) Boleh mendapatkan rawatan percuma di Hospital Kerajaan dan boleh guna GL Kerajaan. Namun masih lagi tertakluk kepada kos yang tidak ditanggung kerajaan seperti kos bahan implan (logam tertentu) untuk kes pembedahan terutamanya dalam pembedahan akibat kemalangan dan juga ubat ubatan tertentu yang tidak disimpan oleh hospital.
2) Boleh duduk di wad kelas pertama (walaupun realitinya selalu penuh dan akhirnya duduk dalam wad kelas tiga sahaja hehehe...biasa la tu).

Jadi, bila kita lihat bab rawatan dah ditanggung. Jadi apa yang hendak di cover lagi?

Baik, di sini ada beberapa perkara yang selalu kakitangan awam terlepas pandang. Antaranya adalah:

1) Jika kita tidak dapat bekerja dalam jangkamasa yang panjang terutamanya apabila lumpuh, cacat kekal atau terlantar atas katil sahaja.
= Perlu difahami sebagai kakitangan awam, kita bukanlah kebal jika tidak bekerja. Jika MC telah melebihi 180 hari (90 hari oleh Doktor diiktiraf + 90 hari kebenaran Ketua Jabatan), anda akan dirujuk kepada Lembaga Perubatan dan jika disahkan masih tidak mampu bekerja, anda akan disarakan (terminate).

2) Dalam tempoh tersebut, adakah belanja perubatan (ulang alik hospital, keperluan dan alat bantuan) dan rawatan tambahan mencukupi? Apabila anda diberhentikan, perbelanjaan dan kos gaji anda perlu dipertimbangkan. Adakah anda mampu cari kerja baru yang mendapat gaji yang setara? Anda pun dah disahkan tak mampu bekerja kan?

3) Jika isteri dan anak yang sakit, adakah keselesaan dan tempoh menunggu di hospital kerajaan menjadi kesukaran kepada mereka? Adakah anak anak kecil sabar tidak menangis dan merenggek?

Kita perlu merancang perkara perkara seperti ini kerana anak kita masih muda dan lebih baik jika mereka mendapat rawatan yang selesa.

Contoh pelan Medical Card untuk seorang guru;

Guru Umur 35
Tidak Merokok
Isteri Surirumah Umur 35 Tahun
Anak maksimum 4 orang


Pampasan Nyawa/Cacat Kekal RM200K
Bilik RM150
Had Tahunan RM100K (atas individu)
Had Keseluruhan Unlimited
WaiverExtra-i (Jika berlaku kematian, polisi akan jadi FREE)
Early CriticalCare-i RM100K
Bulanan RM633

* RM633/6 orang = Anggaran RM105.50 seorang
Dengan coverage 100k....berbaloi dah RM105.50 seorang
* Harga bilik RM150 sahaja, tidak perlu mahal kerana bukan kerap masuk hospital. Perbezaan harga bilik boleh di top up sendiri.
* Pampasan RM200K rasanya cukup untuk pampasan kematian atau cacat kekal. Bolehlah keluarga anda survive 2-3 tahun...
* Jika disahkan dapat sebarang penyakit kritikal, akan dapat pampasan 30% atau 60% atau 100% oleh Early CriticalCare-i dari jumlah RM100K.
Jika berlaku kematian atas ayah, polisi jadi free untuk ahli keluarga yang lain. Penting sebab isteri surirumah dan tidak bekerja!

Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888 dengan klik --> http://www.wasap.my/60134555888









Read More »

AIA Public Takaful Kini Menggunakan ePolicy

AIA Public Takaful Kini Menggunakan ePolicy


ePolicy AIA Public Takaful
ePolicy AIA Public Takaful


Untuk makluman semua, kini AIA Public Takaful menggunakan ePolicy sebagai ganti kepada hard copy buku polisi. Ini sebenarnya lebih baik dan mudah diakses melalui my AIA.

ePolicy ini boleh di download bila bila masa dan boleh di akses malalui komputer, tab dan juga telefon bimbit bila bila masa.

Banyak kes di mana pemilik buku polisi hard copy telah kehilangan setelah disimpan selama bertahun. Mungkin juga akibat tersalah letak, dan mungkin juga akibat bencana seperti kebakaran dan banjir.

Saya amat menggalakkan penggunaan ePolicy di mana ketika ini fail PDF sudah boleh diakses dan dihantar melalui aplikasi Whatsapp. Anda boleh muat turun dan hantar polisi anda kepada mana mana peranti yang anda ingin akses. Mudah kan?


Ingin Apply Medical Card AIA?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888
 
Read More »

Promosi A-Life Lady360-i 2017

Promosi A-Life Lady360-i 2017

Mari mari, kita cepat cepat apply Pelan terbaru A-Life Lady360-i ini. Pelan ini khas untuk wanita dari se awal 16 tahun hingga 45 tahun.

Promosi A-Life Lady360-i 2017
Promosi A-Life Lady360-i 2017
Promosi A-Life Lady360-i 2017 ini bermula dari 18 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017. 

Syarat utama adalah minimum Sum Cover RM100000. Mudah kan?

Anda berminat nak tau apa kebaikan Pelan A-Life Lady360-i ini? Details <KLIK SINI>

Jika anda berminat nk check harga? Boleh je whatsapp saya:

Whatsapp FairuzRamli 0134555888
Nama Penuh
Tarikh lahir

Nama Jawatan Pekerjaan
Taraf Merokok Ya/Tidak
Bajet sebulan






Read More »

Cara Tukar Had Limit Debit Card Maybank dan Cimb

Cara Tukar Had Limit Debit Card Maybank dan Cimb

Ramai juga yang mengalami masalah apabila mula mula apply Medical Card atau baru menukar kepada kad Debit yang baru sebagai medium pembayaran premium polisi AIA Public Takaful anda.

Ini adalah normal kerana setiap kad Debit bank berbeza mempunyai had yang berbeza. Anda boleh tukar secara manual atau telefon nombor general line bank masing masing. Saya kongsikan cara untuk tukar had limit di dalam online banking masing masing.

Jika had anda lebih rendah daripada bayaran premium, pihak AIA akan gagal membuat potongan dan seterusnya boleh menyebabkan polisi anda Lapse. Sila hati hati..........

Cara Tukar Limit Debit Card Maybank:


Langkah1:
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank melalui maybank2u
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank melalui maybank2u


Langkah2:
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank dengan maybank2u
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank melalui maybank2u


Langkah3:
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank maybank2u
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank melalui maybank2u
Langkah4:
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank AIA Public Takaful
Cara Tukar Limit Debit Card Maybank melalui maybank2u




Cara Tukar Limit Debit Card Cimb:


Langkah 1:
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb


Langkah 2:
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb melalui cimbclicks
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb Melalui Cimbclicks

Langkah 3:
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb cimbclicks
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb melalui cimbclicks

Langkah 4:
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb Medical Card AIA
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb melalui cimbclicks

Langkah 5:
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb AIA Public Takaful
Cara Tukar Limit Debit Card Cimb melalui cimbclicks






Harap membantu. Sila share jika bermanfaat.



Read More »

Pelan Takaful Insurans Khas untuk Wanita A-Life Lady360-i

Pelan Takaful Insurans Khas untuk Wanita A-Life Lady360-i


A-Life Lady360-i
A-Life Lady360-i

Adakah anda mencari pelan khas untuk wanita yang melengkapkan coverage medical card sedia ada?


Pelan A-Life Lady360-i ini mempunyai 2 objektif utama:

1- Pelan menyeluruh kehidupan wanita selepas tamat graduasi, mula bekerja, berkahwin, mengandung, memulakan keluarga dan persaraan. Sungguh lengkap dan memahami situasi keperluan wanita secara komprehensif!
2- Melengkapkan coverage apa yang medical card biasa tak cover terutamanya kes berkaitan wanita.

Perhatian, ini adalah pelan standalone...bukan Medical Card ye. Medical Card kena ambil sendiri. Ini pelan unik yang komprehensif untuk nyawa dan benefit khas wanita dari awal tamat belajar sampailah pencen bersara.

Jom Kita Lihat Apa Kelebihan Pelan A-Life Lady360-i ni:


Kalau anda teliti 7 perkara faedah A-Life Lady360-i di bawah, anda dapati memang betul banyak perkara di bawah medical card biasa tak cover sebab medical card cover rawatan bukannya pemulihan dan pembentukan semula selepas pembedahan.




FAEDAH
PERLINDUNGAN
% dari Coverage Amount
1
Faedah Asas
Kematian
100% atau nilai serahan yang mana lebih tinggi
2
Faedah Penyakit Wanita
a)       Karsinoma in situ wanita untuk payudara, uteri serviks, uterus,tiub fallopio, faraj/vulva atau ovari.
b)      Kanser wanita untuk payudara, uteri serviks, uterus,tiub fallopio, faraj/vulva atau ovari.
c)       Lupus eritematosus sistemik dengan komplikasi buah pinggang yang teruk.
a)       a) 50% terhad satu tuntutan setiap sijil dan Sum Cover reset kembali 100%. Waiting period 60 hari.
b)      a) 100% dan sijil ditamatkan selepas pembayaran faedah ini. Waiting period 60 hari.
c)       100% dan sijil ditamatkan selepas pembayaran faedah ini. Waiting period 30 hari.
3
Faedah Penjagaan Wanita
a)       Pembuangan mana mana orga khusus wanita (payudara, uteri serviks, uterus, tiub fallopio, faraj, vulva atau ovari).
b)      Pembedahan pembentukan semula mana mana organ khusus wanit seperti di atas.
c)       Patah tulang akibat osteoporosis (tulang pinggul atau vertebra)
d)      Artritis rheumatoid yang teruk
e)      Pembedahan pembentukan semula muka akibat kemalangan atau kanser.
f)        Pemindahan kulit akibat kemalangan atau kanser kulit.
g)       Komplikasi perubatan selepas pembedahan kosmetik elektif
h)      Rawatan monopous (putus haid)
i)        Rawatan psikoterapi.
a)       30% dan sehingga 2 tuntutan  setiap sijil. Terhad 1 tuntutan setiap kejadian. Waiting period 60 hari.
b)      Sama di atas
c)       Sama di atas
d)      Sama di atas
e)      Sama di atas
f)        Sama di atas





g)       Bayaran sekaligus RM5000 dan terhad kepada 1 tuntutan.
h)      Sama di atas. Waiting period 1 tahun.
i)    30%       
4
Faedah Kehamilan
a)       Koagulasi Intravaskular Tersebar
b)      Kehamilan Molar
c)       Kehamilan Ektopik
d)      Eklampsia
e)      Keguguran lewat (week 18-28)
f)        Kematian Janin (week 18-35)
g)       Abrupsia Plasenta (luar rahim)
h)      Embolisme Cecair Amniotik
i)        Acute Fatty Liver of Pregnancy(AFLP) semasa hamil.
j)        Plasenta Increta/ Percreta





10% dan terhad kepada 1 tuntutan. Semua Waiting period 1 tahun.
5
Faedah Ganjaran Tunai
a)       Ganjaran Perkahwinan
b)      Ganjaran Kelahiran Anak
c)       Ganjaran Usia Emas (umur 55)
a)       3%
b)      3%
c)       Sehingga 12% tolak tuntutan ganjaran kelahiran anak dan ganjaran perkahwinan.
6
Faedah Kegembiraan
a)       Untuk setiap A-Life Joy-i yang diluluskan
b)      Untuk setiap A-Life Joy-i yang diluluskan bersama A-Plus BabyCare-i
*dengan syarat permohonan dibuat apabila tempoh kehamilan kurang daripada 35 minggu.
a)       1%
b)      2% tambahan, jadi total 3% lah
7
Faedah Matang
Bayaran sekaligus pada umur 80 tahun
150%


Lagi Kelebihan Bayaran A-Life Lady360-i mengikut jenis rawatan yang diterima:


AIA ALife Lady360i
AIA ALife Lady360i




AIA ALife Lady360i pelan insurans takaful wanita
AIA ALife Lady360i pelan insurans takaful wanita

 



Apa Syarat Nak Mohon A-Life Lady360-i?

1) Umur 16 hingga 45 tahun
2) Tiada penyakit wanita sedia ada (pre existing)


Untung ke ambil pelan A-Life Lady360-i ni?

Jika anda sihat dan tiada apa apa berlaku:

1) Anda dapat 150% coverage value
2) Berkahwin         = Sila Claim Cash 3% dari Coverage Amount
3) Kelahiran Anak = Sila Claim Cash 3% dari Coverage Amount
4) Bersara umur 55= Sila Claim Cash 12% dari Coverage Amount - previous claim made


Jom Tengok Contoh Quotation A-Life Lady360-i:


Ibu Umur 30 Tahun
Tidak Merokok
Bekerja dalam bidang pentadbiran/admin
Coverage Amount RM50000
A-Life Lady360-i + A-Plus DisabilityCare-i RM50000 (Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal)
Bulanan RM145.07
Apabila 80 tahun akan 150% Coverage Amount iaitu RM75K + Ganjaran Perkahwinan + Ganjaran Kelahiran Anak + Ganjaran Usia Emas = Total RM81000
*Sila claim dengan salinan dokumen rasmi seperti sijil nikah dan sijil lahir anak


DOWNLOAD BROCHURE A-LIFE LADY360-i <SINI>

Berminat nak dapatkan quotation?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888
Nama Penuh
Tarikh lahir

Nama Jawatan Pekerjaan
Taraf Merokok Ya/Tidak
Bajet sebulan
* Lebih baik jika telah ada Medical Card terlebih dahulu <SINI>










Read More »

Copyright © Insurans AIA Public Takaful dan Medical Card Keluarga Murah Designed by azhafizah.com